Ce Inseamna Grasimi Saturate? Sunt Sanatoase? Trebuie Consumate?

Ce sunt grasimile?

Grasimile vizibile sunt cele pe care le puteti vedea cu ochii vostri, acestea incluzand untul, grasimea de pe carne, dar si diversele uleiuri. Puiul are un strat de grasime vizibil, acesta fiind situat imediat sub pielea acestuia. Aceasta grasime poate fi si ea observata atunci cand curatati puiul inainte de a-l pregati. Chiar si smantana este considerata a fi grasime pentru ca ea este partea cea mai grasa din lapte, ridicandu-se la suprafata acestuia. Inghetata este si ea o grasime vizibila datorita faptului ca ingredientul principal al acesteia este smantana.

Grasimea vizibila este si cea care adauga gustul alimentelor pe care le consumam, aceasta fiind si foarte usor de sesizat. Unele grasimi sunt chiar bogate in Omega 3. Grasimile au avantajul ca ne ajuta sa ne simtim satui.

Atunci cand o gatim, grasimea vizibila devine invizibila. Acesta este cazul uleiurilor care dispar in prajeli. Este important asadar sa ne limitam pe cat posibil aportul de grasime vizibila pe care il consumam. Procedand in acest fel, vom putea ajuta la contracararea grasimii invizibile pe care o consumam.

Putem face toate aceste lucruri tinand evidenta consumului de carne alba, dar si renuntand la adaugarea untului la feliile de paine sau chiar renuntand la maioneza din salate. Etichetele produselor ne vor ajuta in acest sens, acestea prezentandu-ne grasimile invizibile din alimentatia noastra.

Cum gatim fara grasimi?

Uneori grasimile vizibile sunt mai greu de observat in alimente. De exemplu, cartofii prajiti absorb grasimea chiar la suprafata lor, iar puiul prajit absoarbe si el grasimea de la gatit ca un burete. Chiar daca puiul este carne slaba si sanatoasa, modul cum il gatim il poate transforma complet, acest lucru facand toata diferenta. Astfel, chiar si pieptul de pui este recomandat a fi pregatit la grill, la abur la cuptor. In tigaie, cu adaos de grasime (ulei sau unt), il va determina sa absoarba toata aceasta cantitatea de grasime.

Incercati astfel ca inainte de prajire sa eliminati pe cat posibil pielea, astfel incat sa reduceti grasimile vizibile. Fierberea, coacerea, dar si pregatirea la rotisor sunt cateva solutii de avut in vedere in ceea ce priveste prepararea puiului, astfel incat sa va bucurati de un pui gatit cat mai sanatos.

Diferenta dintre grasimile saturate si nesaturate

Aceasta diferenta este una simpla, grasimile saturate devenind solide la temperatura camerei, in timp ce grasimile nesaturate raman in starea lor initiala.

Grasimile saturate sunt vinovate pentru ridicarea valorii colesterolului. Cel mai simplu exemplu de grasime nesaturata il reprezinta uleiul de gatit, iar untul reprezinta un exemplu de grasime saturata.

Ambele sunt vizibile, dar daca este sa ne ghidam dupa importanta, grasimile nesaturate sunt o optiune mai sanatoasa. Daca incercati sa faceti o alegere mai sanatoasa, puteti sa va orientati catre uleiul de masile in loc de unt pentru paine si sa alegeti uleiurile vegetale pentru prajit. Pe cat posibil, trebuie sa alegeti cat mai des produsele naturale in pofida celor hidrogenate. Grasimile hidrogentae partial se gasesc in margarina, dar si in untul de arahide.

Unde se gasesc grasimile saturate

Grasimile saturate se gasersc asadar cu precadere in produsele de origine animala. Aceste produse, bogate in astfel de grasimi sunt carnea rosie, cea de pui, dar si produsele lactate integrale. Mai exista insa si surse vegetale de grasimi saturate precum este cazul uleiului de palmier sau al celui de cocos. Aceste grasimi sunt de obicei solide, atunci cand se afla la temperatura camerei.

Un lucru este clar si anume ca organismul are nevoie de grasimi pentru a functiona asa cum trebuie, de aceea este important sa aveti o alimentatie cat mai echilibrata. O astfel de alimentatie va presupune ca 30% din necesarul zilnic de calorii sa fie reprezentat de grasimi.

Veti putea consuma asadar o varietate mai mare de tipuri de grasimi, din diverse surse, atata timp cat limitati pe cat posibil consumul de grasimi saturate. In mod ideal, ar trebui astfel ca in fiecare zi sa consumati in jur de 20 de g de grasimi saturate pe zi.

Un consum mai mare de grasimi saturate creste valoarea colesterolului rau si anume a LDL-colesterolului. Creste astfel riscul de a face boli cardiovasculare. Exista cateva alimente care sunt recunoscute pentru continutul lor mare de grasimi saturate, printre acestea numarandu-se branzeturile, dar si alte lactate integrale, carnea grasa, untul, produsele de patiserie, prajiturile si cremele, dar si uleiul de palmier si cocos.

Reducerea consumului de grasimi saturate

Exista cateva lucruri pe care le puteti face, astfel incat sa reduceti consumul acestor grasimi. Va trebui asadar sa cititi etichetele produselor alimentare. In acelasi timp, este o idee foarte buna sa alegeti doar carnea slaba si sa indepartati pe cat posibil grasimea vizibila din preparate si anume de pe supe inainte de reincalzire. Mai puteti sa optati doar pentru produsele lactate degresate si sa alegeti niste gustari cu un continut redus de grasimi.

Fiti mereu atenti la grasimile ascunse in alimente, iar pentru o alimentatie cat mai echilibrata, optati mereu pentru sursele vegetale de grasimi precum este uleiul de masilne, cel de in sau arahide. Mai puteti alege si uleiul de avocado, precum si cel de nuci, acestea fiind ideale pentru voi.

Related

JOIN THE DISCUSSION

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.