Grasimi si Grasimi Nesaturate
Desi asociem de multe ori grasimile cu ceva nesanatos, lucrurile nu stau chiar asa. Organismul are nevoie de o anumita cantitate de grasimi, astfel incat sa functioneze cum trebuie. Buna functionare a organismului este sustinuta de catre grasimile sanatoase. In acelasi timp, aceste grasimi sanatoase au un rol important in ceea ce priveste mentinerea greutatii.
Grasimile sunt Macronutrienti
Grasimile sunt macronutrienti necesari, ele fiind foarte importante pentru o buna functionare a organismului, de aceea nu trebuie sa le excludeti din alimentatia voastra. In ceea ce preiveste tipul grasimilor, exista atat grasimi sanatoase, cat si grasimi mai putin sanatoase dintre care sa alegeti.
Grasimi Sanatoase, Bune
Fara grasimi, organismul nu poate functiona corect, acestea reprezentand o sursa concentrata de energie. Grasimea are un rol important in protejarea organelor vitale , ea ajutand la mentinerea temperaturii adecvate a corpului si asigurand aportul necesar de vitamina A, D, E si K. Consumand grasimi sanatoase, va veti bucura de un sistem imunitar puternic, acestea fiind bogate intr-o cantitate mare de acizi esentiali. Ele participa si la procesele cognitive desfasurate la nivelul creierului.
Cum foloseste organismul grasimile?
Grasimile stocheaza aportul energetic in exces, astfel incat organismul sa se foloseasca ulterior de aceste grasimi. Un gram de grasimi contine 9 calorii. Acest lucru inseamna ca grasimile au cel mai mare aport caloric dintre toti nutrientii pe care ii consumam. Grasimile sunt si cele responsabile pentru formarea membranei celulare.
Grasimile fac parte si din compozitia mielinei si anume stratul de fosfolipide care inconjoara celulele nervoase, ajutand la transmiterea semnalelor electrice. Creierul nostru este bogat in grasimi esentiale. Vitaminele sunt transportate in organism cu ajutorul grasimilor, precum este cazul vitaminei A, D, E si K. Un alt rol al grasimilor este formarea hormonilor steroizi, organismul avand nevoie de acesti hormoni in reglarea unui numar mare de procese.
Grasimile nesaturate – grasimile „bune”
Grasimile nesaturate sunt cele mai recomandate. Astfel, grasimile monosaturate si polisaturate sunt considerate a fi grasimi sanatoase, de aceea ele trebuie incluse in alimentatia noastra. Alimentele care contin acest tip de grasimi sunt in general lichide la temperatura camerei.
Atunci cand sunt consumate in cantitati moderate, aceste grasimi au o multime de efecte benefice pentru sanatate. Ele sunt astfel responsabile pentru reducerea colesterolului, dar si al nivelului de trigliceride din organism. Acest lucru inseamna ca riscul de a face diverse afectiuni cardiovasculare este diminuat. Trebuie sa mai stiti ca aceste grasimi au si un rol important in ceea ce priveste oferirea energiei. Ele ajuta astfel organismul sa primeasa vitaminele solublile in grasimi. Organismul isi poate mentine si temperatura foarte bine daca veti avea in vedere consumul acestor grasimi foarte sanatoase.
Grasimile bune pentru organism sunt grasimile nesaturate si anume grasimile mononesaturate, dar si cele polinesaturate.
Grasimi Mononesaturate
Grasimile mononesaturate sunt cele care reduc riscul aparitiei unei afectiuni cardiovasculare, ele stand la baza dietei mediteranene. Ele sunt in stare lichida la temperatura camerei. Aceste grasimi sanatoase sunt si o sursa bogata de vitamina E. Printre alimentele cele mai cunoscute, foarte bogate in astfel de grasimi se numara maslinele, avocado, nucile, migdalele, dar si semintele de susan, caju si cele de dovleac. Mai puteti sa luati aceste grasimi si din uleiul de masline, cel de canola sau cel de nuci.
Grasimi Polinesaturate
Grasimile polinesaturate sunt regasite in special in uleiurile vegetale. Acestea sunt recunoscute pentru faptul ca au un rol foarte important in ceea ce priveste reducerea colesterolului. De asemenea, ele mai sunt recunoscute si pentru faptul ca reduc si trigliceridele din organism. Ele sunt eficiente mai ales in situatia cand sunt consumate in locul grasimilor saturate.
Acizii grasi Omega-3 sunt cei care fac parte din categoria grasimilor polinesaturate. Acesti acizi se gasesc i nspecial in pestele gras precu meste cazul macroului, somonului sau chiar al tonului. Ei se mai gasesc si in semintele de in, precum si in nuci.
Efectele grasimilor bune
Aceeste grasimi sunt indicate pentru ca reduc riscul cardiovascular. Multe studii facute in ultimii ani au scos la iveala faptul ca aceste grasimi ofera o multime de beneficii importante organismului. Ele reduc astfel riscul de cancer, dar si nivelul de colesterol. Mai sunt apreciate si datorita faptului ca ajuta la scaderea in greutate si la reducerea grasimii abdominale. De asemenea, ele mai combat si rigiditatea articulara.
Grasimile polinesaturate sunt cerute de catre organism, astfel incat acesta sa functioneze corespunzator. El are nevoie de acestea, dar nu le poate produce pe cont propriu. Trebuie astfel sa-i oferim organismului aceste grasimi prin alimentatie. Grasimile acestea au rol asadar in construirea membranei celulare, dar si in coagularea sangelui. Ele mai sunt responsabile si pentru miscarea muschilor, dar si pentru reducerea inflamatiei sau a colesterolului din sange.
Exista mai multe alimente spre care va puteti orienta, astfel incat sa consumati grasimi bune. Puteti avea in vedere asadar uleiul de masline, dar si cel de susan. Nucile, untul de arahide, dar si avocado sunt o alegere de care trebuie sa tineti cont pebntru a va bucura de beneficiile grasimilor bune.