Despre vitamina B12
Vitamina solubila in apa, se acumuleaza in rinichi, ficat, plamani si splina.
Vitamina este rezistenta la temperaturi inalte dar se distruge usor in urma pregatirii alimentelor, este un compus organic, din carbon si ajuta la o functionare normala a metabolismului.
Alimente vitamina B12
Vitamina B12 se regaseste in mare parte in carnea de vita, porc, gaina, peste de apa dulce. O putem regasi si in laptele praf degresat, lapte dulce, cascaval de casa, produse marine sau chiar in galbenusul de ou.
Mod de administrare vitamina B12
Conform normelor alimentare barbatii si femeile au nevoie de circa 2-3mcg (micrograme)/zi in timp ce copii sau adolescenti 0,2-1/zi. Iar pe timpul sarcinii nevoia de vitamina B12 creste ajungand la 2,6-4/zi.
Prezenta unor afectiuni ale tractului intestinal poate afecta modul de asimilare al vitaminei B12. O alta cauza poate fi lipsa proteinei specifice, produsa de mucosa stomacului.
Deficitul de vitamina B12 cauzeaza imposibilitatea ADN-ului de a se dublica in mod normal ceea ce duce la insuficienta celulelor noi, sanatoate. Drept rezultat lipsa vitaminei B12 poate da efecte similare a celor de imbatranire.
Pentru unii vitamina B12 poate fi administrata oral insa pentru altii, mai potrivite sunt injectiile. In injectii vitamina B12 este sub forma de ciancobalamina si hidroxocobalamina.
Aceste forme se autodistrug dupa ce moleculele de vitamina B12 s-au format.
Ciancobalamina, obtinuta din culturi de streotomyces, este mai ieftina si folosita mai des. Poate provoca reactii alergice ca orice alt supliment sau medicament. Daca prezentati semne ale unei reactii alergice este recomandat sa treceti la hidroxocobalamina.
Cantitatile folosite la injectii sunt mult mai mari deoarece vitamina B12 este solubila in apa, deloc toxica si este elimitata apoi prin urina.
Semne de supradozaj:
Eructii acneice sau agravarea celei existente.
Cand trebuie sa iau vitamina B12?
Clare semne ale insuficientei vitaminei B12 in organism:
Anemie, constipatie, spasme, oboseala, depresie,dureri de cap, anomalii ale ritmului cardiac.