Prepararea plantelor medicinale

Prepararea plantelelor medicinale

Prepararea plantelelor medicinale

UZ INTERN

  • Infuzia se obtine prin oparirea plantelor uscate si maruntite sau prin oparirea plantelor proaspete. Modul de preparare: se pun una-doua lingurite din planta maruntita intr-un vas de ceramica sau emailat, peste care se toarna 250 ml apa clocotita, se acopera vasul timp de 15 minute si apoi se filtreaza printr-o strecuratoare. Valabilitatea unei infuzii este de 12 ore, daca este tinuta la temperatura camerei.
  • Decoctul (fiertura) se realizeaza prin fierberea in apa, timp de 15-30 minute, a produsului vegetal maruntit. Partile aeriene ale
    plantelor se fierb timp de 15 minute, iar scoarta, radacina si rizomui 30 de minute. Valabilitatea decoctului este de 12 ore, daca este tinut la temperatura camerei.
  • Maceratul se obtine prin mentinerea, un anumit timp, a produsului vegetal in apa rece, vin, alcool etc. pentru extragerea principiilor active. Macerarea dureaza intre cateva ore si mai multe zile sau saptamani, in functie de produsul vegetal. Acest procedeu este recomandat in special pentru plante care contin mucilagii, si anume radacini de nalba-mare, frunze si ramurele de vasc, seminte de in.
  • Siropul este un preparat farmaceutic lichid, cu un continut ridicat de zahar, de consistenta vascoasa, destinat administrarii interne. Se preparara in doua feluri:
    • Din solutii extractive apoase (infuzii, decocturi, macerate) la care se adauga zahar. La 360 g lichid se adauga 640 g zahar. In loc de zahar se poate folosi miere.
    • Din fructe sau legume proaspete (afine, mure, catina-alba, coacaze-negre etc). Se storc fructele si se obtine siropul natural, la care se adauga zahar sau miere.
  • Tinctura este un preparat lichid, sub forma de solutie alcoolica, hidroalcoolica sau eteroalcoolica, obtinut prin extractia unui produs
    vegetal. Modul de obtinere: se pun plantele la macerat in alcool in proportie de 10-20% (100-200 g plante la 11 de alcool) timp de 10-14 zile, la temperatura camerei. Se agita de mai multe ori in fiecare zi, iar dupa macerare solufia se strecoara si se pastreaza la rece intr-un vas de sticla colorata, bine inchis, la adapost de lumina, caldura si umiditate. Dupa doua, trei zile, timp in care se face decantarea, se scurge solutia limpede si se pastreaza dupa aceleasi reguli.
    Tinctura se ia diluata in putina apa sau ceai, in doze de la cateva picaturi la una-doua lingurite, de doua-trei ori pe zi.
  • Vinul medicinal se obtine din plantele medicinale maruntite, care se macereaza timp de 7-10 zile in vin, in concentratie de 30-50 g plante la 1 kg de vin, dupa care urmeaza filtrarea. Exemple: vinul de ceapa, vinul de urzica.
  • Cidrul este un vin obfinut din fructe prin fermentafie naturala. Acesta se prepara din mere dulci, macese etc. Fermentatia dureaza patru, sase saptamani, in functie de temperatura camerei. Dupa terminarea fermentatiei, cidrul devine limpede si se trage cu ajutorul unui furtun, in sticle, care sunt pastrate la racoare. Valabilitatea cidrului este de doua, patru luni, tinut la temperatura camerei.

UZ EXTERN

  • Cataplasma este un preparat de consistenta unei paste moi, obfinuta prin zdrobirea sau fierberea produsului vegetal; acesta se pune intr-un tifon si se aplica pe locul afectat.
  • Unguentele sunt preparate farmaceutice de consistenta semisolida, destinate aplicarii pe piele sau mucoase, in scop terapeutic sau de protectie. Se prepara dintr-o baza de unguent (vaselina, ceara naturala, unt, untura), in care se incorporeaza tinctura, extract sau pulbere de plante.
  • Uleiurile medicinale se objin prin macerarea in ulei comestibil (masline, floarea-soarelui etc.) un timp variabil (de obicei intre patru si sase saptamani), dupa care se filtreaza si se pastreaza in sticle de culoare inchisa la racoare si la intuneric.
  • Otetul se obtine prin macerarea unor plante in otet de fructe (obtinut prin fermentatie naturala). In acest scop se folosesc 100-500 g plante maruntite la un un litru de otet. Macerarea este variabila; poate dura, in general, sapte-opt zile, dupa care continutul se filtreaza prin presare si se depoziteaza in locuri racoroase si intunecoase.
  • Inhalatiile se prepara fie din plante aromatice prin infuzare, fie uleiuri volatile puse direct in apa clocotita. Bolnavul tine capul incat pierderile de vapori sa fie cat mai mici, iar respiratia trebuie fie profunda. Inhalatia dureaza 20 de minute.
  • Gargarismele reprezinta un mod de dezinfectare a cavitatii bucale a faringelui cu ajutorul unor infuzii sau decocturi obtinute din plantele medicinale.

Related

JOIN THE DISCUSSION

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.