Ecologie: planta comuna in toata tara, intalnita in locuri necultivate, pe langa drumuri, pe pajisti, pe soluri saraturoase.
Organul vegetal utilizat: florile.
Perioada de recoltare: mai – august.
Afectiuni tratate
- Uz intern – gastrita hiperacida, ulcer gastric, enterocolita, colici abdominale, diaree, boli ale ficatului, dismenoree, gripa, guturai, astm bronsic, insomnie (calmant, antispastic, dezinfectant, antiinflamator).
- Uz extern – gingivita, stomatita, abcese dentare, amigdalita, ulcer varicos, hemoroizi, furunculoza, rani purulente, ulceratii, eczeme, arsuri, leucoree, reumatism, sinuzita, conjunctivita. Este folosit in cosmetica, la ingrijirea parului si a fetei.
Mod de folosire
- Uz intern – Infuzie din una sau doua lingurite de flori la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se beau una, doua cani pe zi, pe stomacul gol. Extract dublu: se macereaza la rece, timp de 30 minute, una-doua lingurite de flori intr-o jumatate de cana cu apa, se filtreaza, iar florile se infuzeaza cu alta jumatate de cana cu apa clocotita. Cele doua lichide se amesteca. Se bea in cursul unei zile, in doua reprize, pe stomacul gol.
- Uz extern – Infuzie din trei linguri de flori la o cana cu apa clocotita (200 ml). Se lasa acoperita 30 minute si apoi se strecoara. Se fac bai locale sau se pun cataplasme pe locul afectat.